Talvilomaa muualla Suomessa

Talviloman vieton vinkkejä annetaan usein pääkaupunkiseudulle tai Lappiin, mutta onhan muutakin Suomea olemassa. Talviloman ideoita on saatavilla myös Saimaan seudulle, jossa on esimerkiksi kaksi ylläpidettyä luonnonjääreittiä, joissa voi omatoimiretkeillä tai sitten tilata opastettuja retkiä ja paljon muuta,

Linnansaaren kansallispuisto sisältää ylläpidetyn jääreitin, jota hoitavat yritykset. Samalla niissä on kaksi matkailukeskusta, jotka jääreitti käytännössä myös kytkee toisiinsa. Nämä matkailukeskukset ovat Järvisydän sekä Oravi. Järvisydän on Suomen ainoa järvikylpylä. 

Talvivaellusreittejä alueella on yli 20 km. Oravista Linnansaareen pääsee 5 kilometrin reitillä. Reitti jatkuu aina Järvisydämeen asti. Niiden varrella on tulipaikkoja sekä keittokatos, jotka ovat kaikille vapaasti käytettävissä. Viikonloppuisin saattaa toimia myös lettukahvila.

Retkiluistelulle reittejä Punkaharjulla

Punkaharjulla puolestaan voit löytää retkiluistelulle tarkoitetut reitit, joissa on neljä osuutta. Lähtöpaikka on näille joko Matkailukeskus Harjun portin rannasta tai sitten Tuunaansaaren eteläkärjestä. Harjun Portti on matkailukeskus, jossa on paljon aktiviteetteja järvimaisemien keskellä. Jos mietit, kuinka matkailukeskukseen pääsee, voit ottaa junan koska Retretin pysäkki on kävelymatkan päässä Harjun Portin sisäänkäynnistä.

Punkaharjussa on suositeltavaa käydä myös Kruunupuistossa, joka sijaitsee kansallispuiston läheisyydessä. Kruunupuisto sisältää myös kylpylän sekä terveys- ja hyvinvointipalveluita.

Kuinka päästä Saimaalle helpoiten

Saimaalle pääsee montaa reittiä ja eri ajoneuvoja käyttäen. Autolla pääsee Helsingistä neljällä tunnilla ja junamatka kestää suunnilleen saman verran. Jos haluaa päästä nopeammin, kannattaa ottaa lento Savonlinnaan ja Lappeenrantaan. Sieltä toki pitää hoitaa kuljetus bussilla, tilauskuljetuksella tai vaikkapa auton vuokraamalla, josta pääsee perille. 

Juna- ja bussiyhteydet ovat kuitenkin kohtuullisen toimivat niin Mikkeliin, Punkaharjulle kuin Savonlinnaankin. Tarkista kuitenkin bussiliikennöitsijöiden tilanne erikseen, sillä muutoksia saattaa tulla vuosittain.

Retkiluistelun alkeita ja ohjeita valmistautumiseen

Saimaalla retkiluistellessa kannattaa pyytää opasta mukaan joka tietää aiheesta jotain. Ohjatut retket ovat järkeviä eikä retkiluistelua tulee harrastaa yksin. Hyvä seurueen koko on kolme henkilöä tai enemmän, turvallisuuden vuoksi.

Retkiluisteluun kannattaa pukeutua teknisen kerraston laittamalla päällysvaatteiden alle. Puuvilla ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Päällysvaatteiden ja alusvaatteiden väliin voi laittaa vaikkapa villapaidan tai fleecepuseron. 

Retkiluistelussa on mahdollista pudota jäihin, joten tämä kannattaa aina muistaa. On myös mahdollista, että pelastuspalvelut eivät pääse heti lähelle putoamispaikkaa. Siksi puhelimen GPS-tiedot tulee olla hyvin luettavissa. Puhelimessa on mahdollista lisätä ns. ICE-yhteyshenkilöt, joiden avulla muut ihmiset voivat ottaa yhteyttä omaisiin. 

Varavirtalähteen kuljettaminen mukana on järkevää ja puhelinta kannattaa pitää lähellä ihoa.  Hätänumero 112 tulee pitää mielessä! Mutta jos pystyt itse auttamaan jäihin pudonnutta, ovat hyvät neuvot kalliit. Jos putoat itse, yritä pelastaa itsesi ensiksi ja sen jälkeen muut. . Mukana tulee olla esimerkiksi jäänaskalit ja tietenkin pelastusköysi. Jos joku on pudonnut jäähän, älä mene turhan lähelle vaan tarkista että jää, jolla olet on varmasti kestävää. Osaatko käyttää pelastusköyttä? Jos et, nyt on hyvä aika opetella. Muutenkin kannattaa valmistautua tällaisiin tilanteisiin, vaikka niin ei kävisikään. 

Enemmän Saimaasta

Saimaa on Suomen suurin järvi, joka sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja jonka vedet virtaavat aina Venäjälle laatokkaan asti.  Lappeenrannan, Joensuun ja Mikkelin, Imatran, Savonlinnan ja Varkauden kaupungit sijaitsevat Saimaan rannalla.

Saimaasta löytää lisää tietoa muun muassa Wikipediasta, edellä mainittujen kaupunkien kotisivuilta sekä Visit Saimaa -sivuilta. Ja vaikka tässä artikkelissa onkin annettu talviloman ideoita, kannattaa Saimaalla käydä kesälläkin. Esimerkiksi Punkaharju on luontonsa puolesta ainakin kerran koettava paikka ja Savonlinnan Olavinlinnan vierailu kesäaikaan on lapsiakin kiinnostava opaskierros.