Joustoluotto on joustava ja nykyaikainen lainamuoto

joustoluotto

Joustoluotto on suosittu lainamuoto muun muassa siksi, että se tarjoaa sellaista joustavuutta, johon monet muut lainamuodot eivät pysty. Kokosimme tähän artikkeliin tietoja siitä mitä joustoluotto tarkoittaa ja miksi se on niin suosittu, sekä miten joustoluoton hakeminen käytännössä tapahtuu.

Mitä joustoluotto tarkoittaa?

Joustoluotto on nimensä mukaisesti joustava ja muistuttaa toimintaperiaatteeltaan hyvin paljon perinteistä luottokorttiluottoa. Joustoluottoa voikin ajatella luottokorttilainana ilman fyysistä luottokorttia. Joustoluotto on lainatyypiltään vakuudeton, eli sitä varten ei tarvita takaajaa, eikä omaa omaisuutta, esimerkiksi autoa tai asuntoa, tarvitse asettaa lainan vakuudeksi.

Joustoluottona otetun lainan suuruus voi olla tuhannesta eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Useimmat joustoluotot ovat kuitenkin muutaman tuhannen euron kokoluokkaa. Joustoluoton myötä lainanhakijaa varten luodaan luottotili, josta joustoluottoa voi nostaa haluamansa summan lainan kokonaissumman puitteissa silloin kun itse haluaa. Kuten perinteisen luottokortinkin kanssa, myös joustoluottoa vapautuu uudelleen käyttöön sitä mukaa, kun luottotilille tekee luotonlyhennyksiä.

Joustoluotto kannattaa kilpailuttaa kuten kaikki muutkin lainat. Eri lainantarjoajien lainaehdoissa voi olla paljonkin eroavaisuuksia, joita on helpompi tarkastella kilpailutuksen avulla. Verkossa toimii useita luotettavia ja ilmaisia lainojen kilpailutussivustoja, kuten esimerkiksi Swiftbanker, joita kannattaa hyödyntää myös joustoluoton kilpailutuksessa.

Miksi joustoluotto on niin suosittu?

Joustoluotto on hyvin joustava lainamuoto ja tuo taloudellista turvaa elämäntilanteisiin, joissa lainaa ei välttämättä tarvita juuri lainanhakuhetkellä mutta sen tarpeeseen halutaan varautua hyvissä ajoin. Kun joustoluottosopimus on kerran tehty, lainaa on nostettavissa sopimuskauden puitteissa milloin vain ilman uusia erillisiä hakemuksia. Rahat saa noston yhteydessä omalle tilille ja käytettäväksi heti.

Joustoluotto on suosittu lainamuoto myös kustannustensa puolesta. Korkoa maksetaan vain nostetusta luottosummasta, jolloin korkokulut jäävät maltillisemmiksi. Jos olet saanut esimerkiksi 4000 euron joustoluoton, josta nostat tilillesi 1000 euroa, maksat korkokuluja ainoastaan 1000 euron osuudesta. 

Joustoluotto on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun lainasumman kokonaismäärästä ei ole täyttä varmuutta. Jos edessä on esimerkiksi keittiöremontti, jonka kokonaiskustannuksia on vaikea arvioida, ratkaisuna voi olla joustoluotto. Jos remonttikustannukset jäävät arvioitua pienemmiksi, lainan korkokuluja ei tarvitse maksaa koko lainasummasta, vaan pelkästään siitä osasta, joka on nostettu luottotililtä omalle tilille.

Myös joustoluoton takaisinmaksussa on joustavuutta, sillä luoton voi maksaa takaisin joko yhdellä kerralla tai kuukausittaisina lyhennyksinä. Joustoluottoa maksetaan takaisin oikeastaan itseä varten, sillä joustoluottosopimus tehdään yleisimmin noin 1–5 vuodeksi, jonka aikana joustoluottoa voi halutessaan nostaa tai olla nostamatta. 

Miten joustoluottoa haetaan

Joustoluottoa voi hakea sekä perinteisistä pankeista että verkossa toimivilta rahoituslaitoksilta, joiden eduksi perinteisiin pankkeihin nähden voi lukea palvelun joustavuuden ja sujuvuuden. Joustoluoton myöntämisen yleisimmät kriteerit ovat 18 vuoden ikä sekä puhtaat luottotiedot ja säännölliset tulot. Joustoluoton hakemisessa, kuten lainojen hakemisessa ylipäätään, on tärkeää kilpailuttaa laina. Verkossa toimii useita lainojen kilpailuttamissivustoja, joiden avulla kilpailutus käy helposti ja nopeasti. Voit jättää kilpailutushakemuksen mihin kellonaikaan tahansa, myös sunnuntaisin tai juhlapyhinä. Asiointia pankkikonttorissa ei tarvita, mikä tekee lainan hakemisesta sujuvaa ja nopeaa. Täytä lomake huolellisesti, jotta saat varmasti juuri omaan lainatarpeeseesi sopivimmat tarjoukset.

Koska kilpailutussivustojen prosessi on osittain automatisoitu, asiat lähtevät etenemään heti kilpailutustoimeksiannon jättämisen jälkeen. Saat ensimmäiset lainatarjoukset jo muutamien minuuttien kuluessa ja kaikki tarjoukset ovat luettavissasi joidenkin tuntien sisällä. Tarjouksiin kannattaa tutustua huolellisesti, jotta löydät itsellesi sopivimman joustoluoton myöntäjän. Eroja voi olla esimerkiksi lainaan liittyvissä korkokustannuksissa ja takaisinmaksuun liittyvissä ehdoissa.