Sisustussuunnittelu romuista ja käytetyistä tarvikkeista

Kuinka saat kierrätetyn tavaran soveltuvan sisustukseen ilman, että se näyttää vain… roskalta? Se ei ole vaikeaa, kunhan tietää niksit. Tässä artikkelissa pureudutaan niihin.

Kodin sisustaminen voi lopulta olla rahaa vievää sekä kestävän kehityksen kannalta huono vaihtoehto, jos hankkii vain uutta tavaraa kotiin. Tämän artikkelin näppärät vinkit tarjoavat sinulle mahtavia vaihtoehtoja, joissa kodin sisustussuunnittelu saa mainion sävyn kierrätyksen ihanuudesta.

Kunnosta, äläkä osta uutta

Vanhojen huonekalujen kunnostaminen on yleisesti ottaen se helpoin tapa sisustaa vanhalla tavarallla. Vanhojen huonekalujen kunnostaminen on parhaimmillaan niinkin helppoa että niihin vain maalataan uusi kerros maalia, tai sitten verhoillaan vanha vahva sohva uudella kankaalla.

Olit sitten vanhojen tavaroiden kaupassa, realisointipisteessä tai mummon luona, saattaa katse osua ajan patinaa sisältäviin huonekaluihin tai muihin esineisiin. Kun metalli ruostuu, se voi tehdä esineestä joko hienon näköisen tai sitten rähjäisen. Vanhat lasiesineet ovat kauniita, mutta niissä voi olla vaarallisia säröjä, jotka tekevät haavoja.

Kun olet löytänyt jotain, josta pidät, tarkista se todellakin kunnolla että se on ehjä. Jos siinä on jotain pikkuvikoja, kannattaa se korjauttaa tai entisöidä, jos vain mahdollista. Jos puuta näkyy esimerkiksi vähän kuoriutuvasta maalipinnasta, pyyhi puu kostealla liinalla, koska rajummat toimenpiteet vievät maalia liikaa pois.

Ruosteinen metalli puolestaan voidaan joutua hiomaan hiekkapaperilla niin ettei se tee hallaa muille kalusteille tai vaatteille. Sellaiset antiikkiesineet, jotka ovat perinteisempiä, kannattaa usein maalata vaikkapa mustalla tai valkoisella. Ne ovat yleensä parhaimmat värit, jotta kaluste ei erotu liikaa maalauksen jälkeen huonolla tavalla.

Kun päätät kunnostaa vanhan kalusteen, pohdi onko se sisustuksessa määräävä ja hallitseva elementti. Voisiko se sittenkin olla taustalla? Jos haluat siitä keskipisteen, kannattaa silloin esimerkiksi iso kaappi maalata sellaisella värillä, että sen huomaa. Taustaelementeissä taas maali saa olla neutraalimpaa ja hillitympää. 

Kalusteita ja tavaroita uuteen käyttöön

Jos tarvitset säilytystilaa, niihin voivat sopia kätevästi vaikkapa vanhat puulaatikot, rautalangasta valmistetut korit ja muun laiset astiat, joissa riittää tilaa tavaroiden säilytykseen.

Kun kierrätyskalusteita ja ajan patinan maalaamia esineitä yhdistelee moderniin sisustukseen, saa tällä uniikin ilmeen, jonka kaltaista muilla ei juuri ole. Joskus esineet saavat aivan uuden käyttötarkoituksen, kun ajattelee nk. out of the box -periaatteella. Tuolit voivat muuttua pöydiksi, korit lampunvarjostimiksi, peltirasiat säilytystä varten ja niin edelleen.

Kodin sisustussuunnittelu ei tarvitse mennä kokonaan uusiksi, jos haluaa lisätä sinne käytettyjä tavaroita. Kun ajattelet vanhoja tavaroita uusilla käyttötavoilla, tulee sinulle runsaasti uusia mahdollisuuksia. Vanhat maljakot, kannut ja lasit voivat olla esimerkiksi säilytysastioita vessassa ja / tai kylppärissä. 

Vanhat ainutlaatuiset pyyhkeet voivat puolestaan toimia pöytäliinoina, eikä varmasti monellakaan (tai kenelläkään) ole samanlaista!  Lasiset teekupit voivat taas toimia kynttilänpidikkeinä. Esimerkiksi tuikut sopivat niihin mainiosti tunnelmaa tuomaan. Kun käytät tällä tavalla esineitä, saat sisustukseen omaleimaisuutta ja mikä parasta, vanhoja tavaroita ei tarvitse heittää roskiin toimettomina.

Käsistään osaavimmat voivat tehdä omia huonekaluja ylimääräisestä vanhasta puutavarasta. Mutta monia esineitä voi käyttää pelkästään koristeena, eikä niillä tarvitse olla muuta funktiota. Sinä päätät mikä on kaunista kodissasi.

Kunnostaminen itse on siksikin järkevää, koska maali ja kankaat ovat kunnostamisessa kohtuullisen halpoja. Kun teet kunnostuksen itse vaikkapa YouTube-videoita katsomalla ja oppimalla, ei sinun tarvitse maksaa työstä muille.

Uusien huonekalujen ostaminen on paljon kalliimpaa ja kierrätys on ilmastonmuutoksenkin kannalta ehdottoman suositeltavaa. Kyseessä on siis todellinen ekoteko.